Navigatie
  • Gratis verzending vanaf €300,- excl. btw
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Professionele Bezorg- en Montageservice
  • Beoordeling: 9.6 | 46 beoordelingen

Categorieën

Akoestiek - absorptie vs isolatie

2019-11-25 13:10:13

Akoestische isolatie vs absorptie

Tijdens ons werk komen we vaak bij klanten die werken met kantoortuinen, waarbij een goede akoestiek van belang is om een prettige werkomgeving te creëren. We merken dat er vaak sprake is van verwarring tussen akoestische isolatie en - absorptie. Het gebeurt met enige regelmaat dat klanten een scheidingswand van 40cm hoog aanschaffen tussen twee werkplekken en zich vervolgens verbazen over het feit dat de medewerkers elkaar nog steeds kunnen horen. ''Het is toch een akoestische scheidingswand? Wat een waardeloos ding is dat!'', wordt vervolgens geconcludeerd.

Daarom leggen we de verschillen en uitleg van akoestische absorptie en -isolatie nog eens uit. Geluidsabsorptie is belangrijk om in een ruimte de nagalmtijd zo kort mogelijk te houden. Voorbeeld: in een kerk is de nagalmtijd in de regel heel lang. Het is zeer vervelend om in een dergelijke ruimte een gesprek te voeren of iemand in deze ruimte een telefoongesprek voert, dan wordt dit als storend ervaren. In de kerk zijn in de regel dan ook weinig absorberende elementen. Absorberende elementen in de (kantoor)ruimte zijn bijvoorbeeld tapijt, systeemplafonds, maar ook akoestische wanden, gordijnen etc.

absorptie vs isolatie

Geluidsabsorptie

Geluidsabsorptie is eigenlijk uit te leggen als geluidsenergie die wordt omgezet in warmte. De geluidsgolven verdwijnen als het ware in het materiaal. Hoe groter het absorberend vermogen hoe minder geluidsgolven weerkaatsen. Het absorberend vermogen wordt weergegeven in een getal, namelijk de absorptiecoëfficiënt. Dit getal wordt weergegeven tussen de 0 en 1. De hoogte van de coëfficiënt is onder andere afhankelijk van de frequentie van de geluidsgolven.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie zorgt er voor dat het geluid niet van de ene naar de andere ruimte kan komen. Een product met een hoge oppervlaktemassa zorgt vaak voor een goede isolatie. Denk bijvoorbeeld aan beton. Geluidsisolatie wordt meestal gemeten door middel van de geluidsreductie die optreedt door toepassing van het isolerende materiaal, dit wordt uitgedrukt in decibel. Ook hierbij is de frequentie van de geluidsgolven van belang. Het betreft dus 2 verschillende begrippen die wel met elkaar te maken hebben, maar op geheel eigen wijze kunnen worden beïnvloed. In de kantoortuin hebben we vaak te maken met geluidsabsorptie. Wij raden aan om in deze ruimten, wanneer het esthetisch en praktisch verantwoord is, om in ieder geval een zachte vloerbedekking te kiezen en zo mogelijk een goed akoestisch absorberend plafond. Deze grote oppervlakken kunnen de basis vormen voor een goede akoestiek. Dit kan worden aangevuld of vervangen door een aantal andere hulpmiddelen zoals akoestische scheidingswanden, meubelstukken met een groot absorberend vermogen zoals loungebanken, maar ook fullcolour visuals met een dikke kern van akoestisch absorberend materiaal. Heeft u vragen over of problemen met de akoestiek in uw kantoor, neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Akoestiek verbeteren

Er bestaan verschillende manieren/producten om de akoestiek te verbeteren. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • Vloerbedekking: De het begint allemaal bij het tapijt/vloerbedekking. Doordat de vloerbedekking meestal al een groot gedeelte van uw ruimte dekt, kunt u hier al een grote slag slaan. Akoestische tegels of tapijt bieden hier de oplossing voor. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

  • Scheidingswanden: Akoestische scheidingswanden hebben eigenlijk twee functies. Ten eerste dienen ze natuurlijk om de akoestiek van uw ruimte te bevorderen. Ten tweede kunnen ze ook een frisse look aan uw werkruimte geven. In onze webshop vindt u een ruim assortiment scheidingswanden. Zo hebben we bijvoorbeeld in hoogte verstelbare akoestische panelen en zelfs verrijdbare scheidingswanden.

                Akoestisch paneel free standing Akoestisch paneel Desk 760 Akoestisch paneel Top 530

(van links naar rechts: akoestische wand Standing, akoestische wand Desk 760 en akoeschtische wand Top 530)

  • Ophangelementen: Heeft uw kantoor een hoog plafond? Wilt u minder nagalm in de hal? Dan bieden akoestische ophangelementen de uitkomst. Zoals de naam al verklapt, worden de elementen aan het plafond gemonteerd. Dit helpt met het reduceren van de nagalm en geeft tevens een unieke touch aan uw ruimte.

               Akoestische panelenAkoestisch ophangelementAkoestische letters

(van links naar rechts: Akoestische Sound Off, Akoestische Hang over en Akoestische 3D Letters)

  • Akoestische kasten: De deuren van de akoestische kasten zijn gevuld met akoestisch foam. Zo heeft u niet alleen een kast die geruisloos open en dicht gaat, maar tegelijkertijd ook akoestische oplossing.

 

                Schuifdeurkast Slide & Go Schuifdeurkast Slide & Go 1216

(van links naar rechts: Schuifdeurkast Slide & Go 9020 en Schuifdeurkast Slide & Go 1216)