Navigatie
  • Bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Bezorg- & Montageservice in NL en BE
  • Beoordeling: 8.5 | 220 beoordelingen

Wanneer wisselen tussen zitten en staan tijdens de werkdag?

2022-10-13

Leestijd: 2 minuten

Om alle positieve effecten van een zit-sta bureau te behalen, is het goed gebruiken van uw zit-sta bureau een vereiste. Eén van de pijlers bij het goed gebruiken van uw zit-sta bureau, is het voldoende afwisselen tussen zitten en staan tijdens uw werkdag. Maar wanneer moet u dan precies afwisselen tussen zitten en staan?

De voordelen van een zit-sta bureau

De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden hoe slecht langdurig zitten is voor ons lichaam. Niet gek dus dat de zit-sta bureaus flink in populariteit zijn toegenomen. Met deze bureaus wordt het wisselen van werkhouding immers ontzettend eenvoudig gemaakt - zeker als u een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau heeft. Zo kunt u regelmatig zitten of staan tijdens de werkdag, wat ten goede komt van de productiviteit, energie en zelfs de bloedsomloop. Daarnaast is afwisselen ook goed voor de rug, nek en schouders, zodat u langdurige klachten kunt voorkomen. Natuurlijk is het wél zaak om rekening te houden met voldoende afwisseling, zodat u deze positieve effecten ook daadwerkelijk kunt behalen.

Ergonomisch werken met een zit-sta bureau wanneer wisselen

Langzaam opbouwen

Als u net een zit-sta bureau heeft aangeschaft, zult u eerst aan het staand werken moeten wennen. Probeer dit daarom rustig aan op te bouwen; dus niet direct een uur lang gaan staan, maar beginnen met vijf minuten, en dat langzaamaan uitbouwen naar bijvoorbeeld een half uur. Sta niet langer dan een uur – dit brengt immers ook weer het risico op diverse lichamelijke klachten mee, doordat u na een uur een grotere kans heeft op een verkeerde werkhouding. Merkt u na een bepaalde tijd dat u tijdens het staan meer gaat hangen op uw bureaublad? Een doorgezakte houding krijgt? Of uw rug niet meer recht kunt houden? Dan is het tijd om te gaan zitten.

Hoe vaak wisselen tussen zitten en staan?

Tijdens de werkdag is het belangrijk om regelmatig af te wisselen tussen zitten en staan. Maar wanneer moet u dan wisselen? Om te beginnen is het goed om zo’n 4 tot 6 keer per dag te wisselen van werkhouding. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om kort op te staan als u merkt dat u niet meer lekker zit of een energiedipje heeft. De afwisseling van werkhouding kan er dan voor zorgen dat uw lichaam niet statisch belast wordt en u weer hernieuwde energie krijgt. Uiteindelijk bent u écht goed op weg als u ieder uur in ieder geval één keer opstaat – al is het maar voor vijf minuten. U zult in dat geval al gauw merken dat uw energie hoger blijft, en uw productiviteit verbetert. Daarnaast verkleint de kans op (langdurige) lichamelijke klachten en verbetert uw bloedsomloop, zodat u ook nog gezonder blijft op de lange termijn. Een hoop voordelen, dus.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.