Navigatie
  • We zijn ook bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Professionele Bezorg- & Montageservice
  •   8.5 uit 220 beoordelingen

Wanneer moet u uw bureaustoel vervangen?

2022-12-15

Het is een belangrijk onderdeel van de werkplek: de bureaustoel. En juist daarom is het wel zo handig om te weten wanneer u de bureaustoelen in uw kantoor moet vervangen. Zeker als u zoekt naar nieuwe bureaustoelen, of uw huidige bureaustoelen al een tijdje in uw kantoor staan. Want hoe lang gaan ze eigenlijk mee? Wanneer bieden ze nog voldoende support en comfort – en wanneer is het echt nodig om een partij nieuwe bureaustoelen aan te schaffen? In dit artikel vertellen we u wanneer u uw bureaustoelen moet vervangen, en waarmee u rekening kunt houden.

De gemiddelde levensduur van een bureaustoel

De aanschaf van nieuwe bureaustoelen vergt een flinke investering. Maar, dan heeft u er wel jarenlang plezier van. Want hoewel de levensduur van een bureaustoel natuurlijk afhankelijk is van vele aspecten, kunnen we wél de schatting geven dat een bureaustoel gemiddeld 5 tot 7 jaar meegaat. Hierbij kunt u aanhouden dat een kantoor bureaustoel minimaal 5 jaar mee moet gaan. In veel gevallen zult u zelfs langer plezier hebben van de stoel. Dat hangt af van verschillende factoren. Want hoe intensief wordt de stoel gebruikt? Hoeveel verschillende personen maken er gebruik van? Wordt de stoel regelmatig onderhouden? En wat is de kwaliteit van de stoel? Een budget bureaustoel zal immers minder lang meegaan dan de high-end ergonomische bureaustoel.

Wanneer bureaustoel vervangen

Gebruiksintensiteit en belasting

Natuurlijk is de gebruiksintensiteit van de bureaustoel van grote invloed op de levensduur. Heeft u een bureaustoel op een werkplek staan waar slechts één of twee dagen per week gewerkt wordt? Dan zal de bureaustoel langer meegaan dan op een werkplek waar 5 dagen per week intensief, en wellicht zelfs door meerdere mensen in ploegen, op de stoel wordt gewerkt. De lichaamsbouw van de persoon die op de bureaustoel werkt, is daarnaast van invloed op de levensduur. Hoe hoger de belasting van de bureaustoel, hoe sneller deze aan vervanging toe zal zijn.

Wanneer is uw bureaustoel aan vervanging toe?

Maar wanneer merkt u nu dat de bureaustoel ‘op’ is? Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat de bureaustoel aan vervanging toe is. We lichten de belangrijkste toe:

Verminderd comfort: Merkt u dat de bureaustoel minder fijn zit? Krijgt u bijvoorbeeld last van nek-, rug of beenklachten? Dan kan dat komen doordat de (schuim)zitting of de rug versleten zijn en daardoor minder de benodigde steun bieden. U kunt er dan natuurlijk voor kiezen om de rug en/of zitting te vervangen, of om een nieuwe bureaustoel aan te schaffen.


Zichtbare slijtage: Na langdurig gebruik van de bureaustoel, zal de bekleding van de rug en zitting, of de netbespanning bij een mesh rug, zichtbare slijtage vertonen. De stof wordt dunner, of gaat ‘rullen’ door schuring met andere stoffen, zoals een spijkerbroek, of zelfs splijten. Dit gaat niet alleen ten koste van de esthetiek; ook biedt het verminderde support tijdens langdurig zitten. En dat wilt u natuurlijk voorkomen.


Niet functionerende instelmogelijkheden: Als u de bureaustoel enkele jaren achtereen heeft gebruikt, kan het gebeuren dat enkele instelmogelijkheden niet meer (goed) functioneren. Een stroeve gasveer zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bureaustoel niet meer in hoogte verstelbaar is. De synchroonmechaniek kan niet meer vast te zetten zijn. Of bijvoorbeeld de lendesteun, waarvan de verstelling niet meer functioneert. Een bureaustoel die niet goed in te stellen is, gaat ten koste van het comfort én de ergonomie. En dat heeft weer allerlei klachten op de langere termijn tot gevolg.


Verouderd design: Wellicht iets minder belangrijk dan voorgaande punten, maar zeker niet te vergeten. Want ook binnen kantoorinrichtingen gaan de ontwikkelingen ontzettend snel. En dus kunnen uw bureaustoelen al gauw verouderd ogen door hun design. Niet alleen wat betreft de looks; ook als het gaat om functionaliteiten. Want het kan voorkomen dat een verouderde bureaustoel niet meer voldoet aan eisen die worden gesteld door de Arbo. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden – zeker als u wilt of moet faciliteren in een Arbo goedgekeurde werkplek. Ook van de uitstraling van de bureaustoelen is het natuurlijk van belang dat deze meegaan met de tijd. Een verouderde uitstraling doet immers niet alleen afbreuk aan de uitstraling van uw kantoor, ook zorgt het voor een minder professionele uitstraling naar uw gasten, klanten én medewerkers.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.