Navigatie
 • We zijn ook bereikbaar via WhatsApp
 • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
 • Professionele Bezorg- & Montageservice
 •   8.5 uit 220 beoordelingen

Voorkom overbelaste ogen met deze 4 tips

2019-11-25

Leestijd: 4 minuten

U kent het vast wel: na een lange dag achter uw beeldscherm branden uw ogen, voelt u zich vermoeid en heeft u last van uw nek. Allerlei tekenen dat uw ogen overbelast zijn. Het voordeel? Overbelaste ogen zijn heel eenvoudig te voorkomen. Dus, wilt u afrekenen met die vermoeide, branderige ogen? Wij geven u graag een aantal tips!

Reken af met uw overbelaste ogen

Overbelasting van uw ogen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. Te lang en ingespannen naar een beeldscherm turen, is oorzaak nummer één. Een slecht verlichte ruimte, te droge lucht of al aanwezige vermoeidheid, bevorderen die vermoeide, overbelaste ogen extra. En dat u ná werktijd ook nog eens aan uw televisie gekluisterd zit voor uw favoriete serie, of uw social media en sociale contacten op uw smartphone bijwerkt, helpen ook niet mee.

Vier tips om overbelaste ogen te voorkomen

Het gevolg van die overbelasting? U voelt zich flink beroerd, krijgt last van allerlei nare symptomen en uw concentratieniveau daalt. Een wazig zicht, droge, prikkende of brandende ogen, een vermoeid gevoel en zware oogleden zijn bovendien symptomen die erop duiden dat u uw ogen te veel hebt belast. Voorkom dit een volgende keer met deze tips – die tevens kort opgesomd worden in onze infographic:

 • Tip 1 | Dim het licht en maak gebruik van een bureaulamp.

  Vaak is kantoorlicht te fel voor optimaal zicht. Dit kunt u dimmen door bijvoorbeeld één of twee TL-buizen te verwijderen. Heeft u de optie tot het dimmen van al het licht? Dan is dit natuurlijk ook een goede optie! Het is namelijk beter om verlichtingsbronnen direct op de werkplekken te plaatsen – denk hierbij eens aan onze LED bureaulamp Markant Energy.

 • Tip 2 | Zorg voor een goede positie van uw monitor

  Als uw beeldscherm(en) op de juiste hoogte aan het bureau is gemonteerd, kost het uw ogen minder moeite om te focussen. Het is hierbij belangrijk dat het beeldscherm op 50 tot 65cm van uw gezicht staat, waarbij de bovenzijde van het beeldscherm zich nét iets boven het oogniveau bevindt. Een goede manier om dit te doen, is door het gebruik van een monitorarm. Zo zorgt u ervoor dat uw beeldscherm(en) op de juiste hoogte hangt.

Voorkom overbelaste ogen met deze tips door Officetopper
 • Tip 3 | Vergroot het lettertype

  Als er te veel kleine letters bij elkaar staan, hebben uw ogen al gauw moeite om zich daar op te focussen. Het gevolg? U gaat turen en daardoor buigt u zich al gauw dichter naar uw scherm toe. Hiervoor is één simpele oplossing: maak het lettertype op uw beeldscherm groter of zoom uw scherm in. De witruimtes tussen de letters en woorden worden dan groter, waardoor de tekst makkelijker te lezen is.

 • Tip 4 | Neem genoeg rustpauzes

  Van te veel beeldschermwerk worden uw ogen al gauw moe. Zorg er daarom voor dat u niet langer dan 2 uur achtereen naar uw beeldscherm ‘tuurt’. Neem na die twee uur een korte ‘beeldschermpauze’. Dit kunt u al doen door af te wisselen tussen uw werkzaamheden – en dan dus een taak te doen waarvoor u geen beeldscherm nodig heeft. Nog beter is om uw ogen even rust te gunnen: kijk tussendoor eens kort naar een object of punt dat minimaal 20 meter van u vandaan is.

Een extra tip

U ziet vast al: de aanpassingen hoeven niet moeilijk te zijn. Volgt u deze tips op? Dan zult u al gauw een verbetering merken. Tevens kunt u er zelf ook voor zorgen dat uw ogen niet te droog worden; bijvoorbeeld door er op te letten dat u regelmatig knippert of door oogdruppels te gebruiken. Het verbeteren van de luchtvochtigheid in uw werkruimte kan bovendien helpen bij het voorkomen van droge ogen.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.