Navigatie

Thuiswerk tips

2019-11-25 13:32:54

Thuiswerken

Als je overweegt om vanuit thuis te gaan werken, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het huisleven en het werkleven. Het is altijd handig om het eerst een periode uit te proberen. Veel mensen hebben moeite om hun werk los te laten, zelfs als hun werkdag voorbij is. Andere mensen hebben juist weer problemen met het concentreren op hun werk, wanneer zijn vanuit huis werken. Het draait allemaal om de balans te vinden tussen het ‘’werkleven’’ en ‘’thuisleven’’.

Definieer je werkplek

Een van de eerste dingen die moet doen is het definiëren van een werkplek, waar je jezelf volledig kunt focussen op je werk. Het is fijn om een vaste plek te hebben waar je al het werk kunt doen en waar je aan het eind van de dag rustig vandaan kunt gaan, met de gedachte dat al je werk en je documenten veilig op één plek liggen.

Thuiswerkplek thuiswerken

Werk georganiseerd

Ook georganiseerd werken is een belangrijke schakel in het vinden van de juiste balans. Georganiseerd werken heeft voor iedereen weer een andere betekenis, daarom is het van groot belang om uit te vinden wat voor jezelf het beste werkt.

Hier zijn een aantal tips om georganiseerd te werken:

  • Een kalender/agenda. Gebruik een papieren of digitale kalender/agenda om alle taken en afspraken bij te houden. Zou houd  je een goed overzicht van wat geweest is en wat nog komen gaat.
  • To-do list. Maak een to-do list, dit kan per dag, week of zelfs per uur. Zo’n to-do list verkleind de kans dat je iets vergeet.
  • Geef alles een plek. In een gedefinieerde werkplek horen bepaalde documenten of spullen ook hun eigen plek te hebben. Zo haal je nooit iets door de war en kun je alles makkelijk terugvinden.

Begrijp de verwachtingen

Voordat je thuis kunt gaan werken is het nodig om bepaalde verwachtingen op te stellen. Voor zowel jezelf als het bedrijf. De werkgever dient de werknemer volledig te vertrouwen en al zijn verwachtingen duidelijk op tafel te leggen. Bijvoorbeeld: zijn er vaste werkuren? Word je verwacht online te zijn op bepaalde tijden? Als werknemer moet je vertrouwen hebben in jezelf. Ben je er van overtuigd dat je het werk thuis af kunt krijgen?

Neem pauze

Op het werk zit je vaak vast aan pauzes, doordat bijvoorbeeld collega’s je meevragen. Thuis is dit meestal niet het geval. Toch moet je ruimte en tijd zien te creëren om even je werk te laten liggen en iets anders te gaan doen. Zoals iedereen weet is pauzeren erg belangrijk! Het gebruiken van reminders kan hierbij een grote rol spelen, het klinkt misschien stom, maar het helpt wel!

Gebruikt vaste werktijden

Probeer vaste tijden aan te houden waarin je je werk doet. Maak een goed schema waarbij je jezelf prettig voelt (vergeet de pauzes niet!). Geeft dit schema ook aan je werkgever door, zo weet hij/zij ook wanneer er iets van je gevraagd kan worden.

Isoleer jezelf niet, maar stel wel grenzen

Blijf in contact met je collega’s of als je voor jezelf werkt met de buitenwereld.  Het is ook mogelijk op andere plekken te gaan werken, waar je collega’s of andere ziet. Zo blijf je up-to-date en krijg je weer een frisse blik.

Stel ook grenzen met familie en vrienden. Laat ze weten wanneer je niet gestoord wilt worden, zodat je concentratie volledig op je werk kunt houden.

Sta-zit bureau Thuiswerkplek

Richt je thuiswerkplek goed in

Als laatst natuurlijk de inrichting van je werkplek. We hebben het al over het organizeren gehad, maar een aantal goede meubels kunnen het werk en de sfeer ook ten goede komen. Kies een goede bureaustoel, waar je goed en als het moet lang op kunt zitten. Of probeer eens een sta-zit bureau. Het afwisselen tussen zitten en staan is niet alleen goed voor de conentratie, maar ook voor de gezondheid.

Grote aanvraag?

×

Heeft u meerdere werkplekken nodig? Of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!

 

Meer informatie? Lees het op de pagina Complete kantoorinrichting.