Navigatie

Fit blijven met een kantoorbaan? Lees deze 9 tips!

2019-11-25 14:17:03

Leestijd: 5 minuten

Uw werkdag? Die bestaat waarschijnlijk voornamelijk uit zitten. Zittend in de auto naar uw werk, zittend achter uw bureau, zittend genieten van uw lunch tijdens de pauze en ’s avonds even ontspannen tv kijken. Tja… Oók zittend. Niet gek dat het nogal lastig is om fit te blijven met een kantoorbaan. Lastig, maar zeker niet onmogelijk. Met enkele (kleine) aanpassingen op uw werkplek en in uw gewoontes, is het een stuk eenvoudiger om fit te blijven op kantoor. We geven u 9 tips.

Het verbeteren van uw werkplek

  • Tip 1: Heeft iedere werknemer een prullenbak bij zijn of haar bureau staan? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een centraal afvalscheidingsstation. Dit is ten eerste goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van u en uw collega’s. Door een afvalstation op een centrale plek neer te zetten, werkt u immers in de hand dat u gaat bewegen als u iets weggooit. Wat ons betreft een win-win situatie!
  • Tip 2: Zit u iedere dag op een ergonomische bureaustoel achter uw bureau? Zeker goed! Toch raden we aan om voor de afwisseling een ander soort stoel neer te zetten, zoals een bureaufiets. Deze fietsen zijn ideaal als u tijdens uw bureauwerk tóch wilt bewegen. Dit zorgt niet alleen voor een verhoogde productiviteit en concentratie; ook verbetert het de bloedsomloop in uw benen. En dat vermindert allerlei risico’s en gezondheidsklachten.
  • Tip 3: Van té veel zitten krijgt u al gauw last van rug- en nekklachten, uw concentratie verslecht – en uw humeur daarmee ook. De oplossing? Dynamisch werken door zittend en staand werken af te wisselen gedurende de werkdag. Vervang uw bureau daarom door een zit-sta bureau. Door regelmatig te staan versterkt u bovendien ook nog uw been- en bilspieren. En dat is natuurlijk extra mooi meegenomen.
  • Tip 4: Vergadert u regelmatig? Kies er dan voor om dit lopend te doen. Deze dynamische vorm van vergaderen zorgt voor betere ideeën en een langere spanningsboog. Is lopend vergaderen geen optie? Vergader dan staand. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan een bartafel of een zit-sta vergadertafel.

Blijf fit met een bureaufiets

Kleine aanpassingen in uw gewoontes

Geen tijd of budget voor het aanbrengen van veranderingen in uw kantooromgeving? Geen probleem. Ook met het aanpassen van enkele gewoontes zorgt u er eenvoudig voor dat u fitter uw werkdag doorkomt.

  • Tip 5: Urenlang achtereen zitten is niet gezond voor uw lichaam. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en rug- en nekklachten zelfs aanzienlijk. De kunst is om regelmatig even de benen te strekken. Zet bijvoorbeeld ieder half uur een timer, en beweeg na dat half uur even – een minuutje is al voldoende. Dit kan al het vullen van uw glas, een toiletbezoek of het halen van een kop koffie zijn.
  • Tip 6: Om op de vorige tip door te gaan: track uw beweging en krijg inzicht in hoeveel u beweegt, bijvoorbeeld met een stappenteller. Stel daarbij een doel voor uzelf. Spreekt u af om 8000 stappen op een dag te zetten en heeft u dit aan het einde van de werkdag nog niet gehaald? Maak dan nog een ommetje! Een goede richtlijn voor een gezonde leefstijl is het zetten van 6000 tot 10.000 stappen per dag. Hierbij geldt (natuurlijk): hoe meer, hoe beter.
  • Tip 7: Vrij vanzelfsprekend, maar in de praktijk, vooral als u druk bent, blijkt het toch lastig te zijn: drink voldoende water. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen beter functioneren, uw concentratie langer op peil blijft én het zorgt ervoor dat u regelmatig moet opstaan voor het vullen van uw glas.
  • Tip 8: Fiets naar uw werk. Is dit te ver en komt u met de auto? Zorg er dan voor dat u de auto enkele straten verderop parkeert, zodat u de benen al kunt strekken voor u op uw werk aankomt. Is dit niet mogelijk? Doe dit dan als u terug thuis komt. De frisse lucht tijdens uw wandeling van en naar uw auto maakt u extra wakker én het wandelingetje zorgt ook nog eens voor extra beweging.
  • Tip 9: Tussen 12:00 en 15:00 uur is het de beste tijd om buiten te zijn. Na een ochtend werken daalt uw concentratie en productiviteit. De oplossing? Maak tijdens de lunchpauze een wandeling. Samen met collega’s om hen beter te leren kennen, of juist alleen om de gedachten te verzetten.

Grote aanvraag?

×

Heeft u meerdere werkplekken nodig? Of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!

 

Meer informatie? Lees het op de pagina Complete kantoorinrichting.