Navigatie

De ideale werkplek – méér dan alleen een bureau en bureaustoel

2019-11-25 14:35:45

Leestijd: 3 minuten

Ergonomie. Men denkt bij dit woord vaak aan de juiste positie van het bureau en de bureaustoel. En dat is best logisch; iemand die geen comfortabele werkplek heeft, krijgt al gauw last van rug-, nek- of schouderklachten. Toch is de ideale, ergonomische werkplek méér dan alleen dat. Wat een ergonomische werkplek compleet maakt? Dat vertellen we u graag in dit blog.

Zó zorgt u voor een ergonomische werkplek

Een goed bureau en een ergonomische bureaustoel zijn een essentieel onderdeel van de algehele ergonomie op een werkplek. Het vormt zelfs de basis van comfortabel en gezond werken; met een goede houding bent u immers al een heel eind op weg! Toch is er ook nog een belangrijke derde factor als het om een ergonomische werkplek – en dus een correcte werkhouding – gaat. De monitor. Want de positie van uw monitor heeft enorm veel invloed op de manier waarop u naar uw scherm kijkt, en dus de houding die u achter uw bureau aanneemt.

Zorg voor de ideale werkplek met een goed afgestelde monitorarm

Waarom de positie van uw monitor zo belangrijk is

Er is een grote kans dat uw bureau ermee gevuld staat: een, of meerdere, monitor(s). En hoewel de meeste beeldschermen zijn voorzien van een kantelbare voet, staan deze monitors veelal niet in de juiste positie op uw bureau. En als het beeldscherm niet op de juiste hoogte staat, leunt u onbewust, maar onvermijdelijk, te veel naar voren of naar achteren. En zo zit u al gauw een half uur in de verkeerde houding.

Hoe u uw monitor goed en ergonomisch afstelt

Hoe goed uw bureau en stoel ook zijn afgesteld op uw lichaam en wensen, een verkeerd gepositioneerde monitor doet deze positieve effecten al gauw teniet. Uw ogen zoeken de juiste afstand en hoek, terwijl uw nek, rug en hoofd proberen continu de perfecte positie te vinden. De vuistregel is dat uw beeldscherm op ooghoogte moet staan – hierbij kunt u aanhouden dat u tegen de bovenste rand van uw beeldscherm aankijkt. Een monitorarm is hiervoor de oplossing; hiermee zorgt u immers dat u uw beeldscherm(en) op de juiste hoogte en afstand af kunt stellen.

De gouden driehoek voor de ideale werkplek

Iedere facet is even belangrijk om de juiste houding te bewerkstelligen. Is één van de drie onderdelen – bureau, stoel en monitorarm – al niet juist afgesteld? Dan is een goede werkhouding haast onmogelijk. Daarom noemen we deze drie pijlers samen ook wel de gouden driehoek. En een organisatie die werkplekken afstelt volgens die gouden driehoek? Die zit er voortaan prima bij.

Een ergonomische werkplek met een bureau, stoel en monitorarm
Ook zorgen voor een ergonomische werkplek, maar mist u nog een monitorarm? Kijk eens tussen ons assortiment monitorarmen!