Navigatie
  • Bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Bezorg- & Montageservice in NL en BE
  • Beoordeling: 8.5 | 220 beoordelingen

Hoe zit u goed achter uw bureau?

2023-03-09

Heeft u na een lange dag werken achter uw bureau, last van bijvoorbeeld uw nek en rug, heeft u flinke hoofdpijn, of zelfs last van uw polsgewrichten? Dan is de kans groot dat u niet op de juiste manier achter uw bureau heeft gezeten. Zonde! Want juist door een goede werkhouding, kunt u al deze klachten eenvoudig voorkomen. We helpen u graag verder in dit blog!

Een instelbare werkplek

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat uw werkplek goed ingericht is om ook daadwerkelijk in een goede houding te kunnen werken. Maar wat is hiervoor nodig? Op de werkplek is het essentieel dat zowel het bureau als de bureaustoel instelbaar zijn. Iedereen is immers anders; en dus zijn de behoeften op de werkplek dat ook. Een compleet instelbare werkplek helpt erbij om te voldoen aan al die behoeften; u kunt de meubelen namelijk instellen naar uw wensen als het gaat om lichaamslengte en -bouw. En dat scheelt al een hele hoop klachten! Hoe u uw werkplek op de juiste manier instelt? Dat is weer afhankelijk van de manier waarop u hoort te zitten. Maar hoe zit u goed achter uw bureau?

Werken in de juiste houding

Zo stelt u uw werkplek in

Voor het aannemen van een goede houding, is het belangrijk dat u een houding aanneemt waarbij u uw rug niet overbelast, en er daarnaast geen spieren en vaten worden afgekneld. Klinkt wellicht lastig, maar dat is zeker niet het geval. Door de volgende stappen te volgen, voorkomt u dit namelijk:

  • 1. Neem plaats op uw bureaustoel, met uw voeten stevig op de grond.
  • 2. Verhoog of verlaag de zitting van de stoel tot u uw knieën in een hoek van 90 graden houdt. Uw heupen mag u daarbij nét iets hoger plaatsen dan uw knieēn.
  • 3. Heeft uw bureaustoel een schuifzitting? Dan verschuift u de zitting naar voren of naar achter, tot u voldoende ruimte heeft tussen de zitting en uw knieholten. Past er een vuist tussen? Dan heeft u voldoende ruimte.
  • 4. Zit rechtop, met uw schouders ontspannen én afhangend en uw ellebogen in een hoek van 90 graden. Verhoog uw armleggers tot deze uw onderarmen voldoende ondersteunen.
  • 5. Verhoog het blad van uw bureau tot deze dezelfde hoogte heeft als de armleuningen. Op die manier plaatst u de armleggers als verlenging van het bureaublad, voor extra ondersteuning.

Zorgen voor de juiste werkhouding

Door de juiste instellingen, is het direct mogelijk om in een goede werkhouding achter uw bureau te zitten. Toch wordt dit allemaal teniet gedaan als u vervolgens ineengedoken achter uw laptop werkt, doordat deze niet op de juiste hoogte staat. En dus is het óók belangrijk om uw werkspullen op de juiste manier op het bureau te plaatsen. Een laptopstandaard, een monitorarm voor uw beeldscherm en een los toetsenbord en muis: ze helpen allemaal bij het aanhouden – en volhouden – van uw ergonomische werkhouding. Voor de hoogte van uw monitor en laptop, houdt u aan dat de bovenrand gelijk is aan ooghoogte. Het losse toetsenbord en de muis plaatst u binnen handbereik, zodat u niet te ver voorover hoeft te buigen, en uw rug recht houdt.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.