Navigatie
 • We zijn ook bereikbaar via WhatsApp
 • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
 • Professionele Bezorg- & Montageservice
 •   8.5 uit 220 beoordelingen

Hoe kleuren de werkomgeving beïnvloeden

2024-02-27

Het inrichten van het kantoor is meer dan alleen het kiezen van meubels en het indelen van ruimtes. Het gaat ook om het creëren van een omgeving die de productiviteit, het welzijn en de creativiteit van medewerkers bevordert. Een belangrijk aspect van kantoorinrichting dat vaak over het hoofd wordt gezien, is kleurenpsychologie. Kleuren hebben een diepgaand effect op onze emoties, stemmingen en gedragingen, en kunnen daarom een aanzienlijke invloed hebben op de werkomgeving.

De impact van kleur op kantoor

De psychologie van kleur

Kleuren roepen verschillende emoties en reacties op, en deze reacties zijn vaak universeel. Zo kan de kleur blauw bijvoorbeeld gevoelens van kalmte en vertrouwen oproepen, terwijl rood vaak wordt geassocieerd met passie en energie. Door gebruik te maken van kleuren die de gewenste stemming of reactie bevorderen, kunnen werkgevers een positieve werkomgeving creëren die de productiviteit en tevredenheid van werknemers bevordert.

Kleurgebruik in kantoorinrichting

Bij het ontwerpen van een kantoorruimte is het belangrijk om rekening te houden met het doel van elke ruimte en de gewenste sfeer. Hier zijn enkele kleuren en hun effecten op de werkomgeving:

 1. Blauw: Blauw is een kalmerende kleur die concentratie en productiviteit bevordert. Het wordt vaak gebruikt in kantooromgevingen waar focus en nauwkeurigheid belangrijk zijn, zoals in financiële instellingen of technologiebedrijven.
 2. Groen: Groen staat voor natuur en evenwicht en wordt geassocieerd met groei en vernieuwing. Het gebruik van groen in kantoren kan stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen. Het is een uitstekende keuze voor ruimtes waar medewerkers creatief moeten zijn of lange tijd achter een computer moeten werken.
 3. Geel: Geel is een energieke kleur die optimisme en vreugde kan opwekken. Het kan de alertheid en het gevoel van geluk verhogen. Te veel geel kan echter overweldigend zijn, dus het is het beste om het als accentkleur te gebruiken in kantoren.
 4. Rood: Rood is een krachtige kleur die passie en opwinding uitstraalt. Het kan de hartslag versnellen en de eetlust stimuleren. Hoewel rood een stimulerend effect kan hebben, kan te veel ervan leiden tot gevoelens van stress of agressie. Het wordt vaak gebruikt in vergaderruimtes om de alertheid en betrokkenheid te verhogen.
 5. Neutraal: Neutrale kleuren zoals grijs, beige en wit worden vaak gebruikt als basiskleuren in kantoorinrichting. Ze bieden een rustige achtergrond en kunnen andere kleuren accentueren. Neutrale kleuren worden vaak gebruikt voor muren, vloeren en meubels in kantoren.

Praktische toepassing van kleurenpsychologie

Bij het ontwerpen van een kantoorruimte kunnen werkgevers rekening houden met het type werk dat wordt uitgevoerd, de behoeften van werknemers en de bedrijfscultuur. Hier zijn enkele praktische tips voor het toepassen van kleurenpsychologie in kantoorinrichting:

 1. Identificeer de doelstellingen: Bepaal de doelstellingen van de kantoorinrichting, zoals het bevorderen van concentratie, samenwerking of creativiteit.
 2. Kies de juiste kleuren: Selecteer kleuren die de gewenste stemming of reactie bevorderen. Overweeg de functie van elke ruimte en kies kleuren die daarbij passen.
 3. Wees subtiel: Gebruik kleuren subtiel en vermijd felle kleuren. Te veel felle kleuren kunnen afleidend zijn en het tegenovergestelde effect hebben.
 4. Test en pas aan: Test verschillende kleurenschema's en verzamel feedback van werknemers. Pas indien nodig aan om een optimale werkomgeving te creëren.

Richt een inspirerende kantoorruimte in met de juiste kleuren

Kleurenpsychologie speelt een belangrijke rol in kantoorinrichting en kan een aanzienlijke invloed hebben op de productiviteit, het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Door bewust kleuren te kiezen die de gewenste stemming bevorderen, kunnen werkgevers een positieve werkomgeving creëren die bijdraagt aan het succes van hun organisatie. Het is belangrijk om de psychologische effecten van kleuren te begrijpen en deze kennis toe te passen bij het inrichteen van kantoorruimtes die zowel functioneel als inspirerend zijn.

Kantoorruimte inrichten met de juiste kleuren

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.