Navigatie
  • Bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Bezorg- & Montageservice in NL en BE
  • Beoordeling: 8.5 | 220 beoordelingen

Hoe hoog hang ik een lamp boven mijn bureau?

2022-09-05

Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen hangen hun lamp boven hun bureau op ooghoogte. Dit is echter niet altijd de beste plek voor uw lamp. Het hangt er maar net vanaf wat voor soort werk u doet en hoeveel licht u nodig heeft om goed te kunnen zien. In deze blog leggen we uit wat de ideale hoogte is van een lamp boven uw bureau.

Het belang van licht boven een bureau

Als u veel werkt op een computer of aan de telefoon, is het beter om de lamp boven uw hoofd te hangen. Dit zorgt ervoor dat er geen licht reflecteert in het beeldscherm en maakt het gemakkelijker om naar het scherm te kijken. Houd wel rekening met de hoek tussen uw scherm en de lamp. De lamp dient niet recht in het scherm te schijnen.

Leest u veel? Ook dan is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van de lamp. Een lamp boven uw hoofd zorgt ervoor dat er geen schaduwen op de pagina’s vallen, waardoor alles beter leesbaar wordt.

De hoogte van een lamp boven een bureau

Hoog- en laaghangende lampen

Er zijn verschillende manieren om een lamp op te hangen. Zo kunt u deze hoog of laag hangen. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Deze hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

  • Voordelen hoger hangende lamp:
    • - Minder last van schaduwen als het licht rechtstreeks op uw werk valt.
    • - Een hoger hangende lamp geeft vaak een rustigere en sfeervollere uitstraling aan de ruimte. Dit komt omdat hoe hoger u de lamp hangt, hoe meer van de ruimte de lamp effectief kan verlichten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de sterkte van de lamp.
  • Nadelen hoger hangende lamp:
    - Als het licht niet sterk genoeg is, kan dit vermoeiend zijn voor uw ogen. Met een lagere concentratie tot gevolg. Zorg er altijd voor dat er genoeg licht is om makkelijk te kunnen zien. Constante inspanning van de ogen is niet alleen vermoeiend, het is kan ook schadelijk zijn voor uw zicht op de langere termijn.
  • Voordelen lager hangende lamp:
    • - Een laag hangende lamp geeft een meer intieme en gezellige sfeer in de ruimte.
    • - Het licht valt rechtstreeks op uw werk, waardoor u beter kunt zien wat u aan het doen bent.
  • Nadelen lager hangende lamp:
    • - Als het licht te sterk is, kan dit verblindend zijn en moeilijker maken om te concentreren op wat u aan het doen bent.
    • - Een laag hangende lamp kan ook gemakkelijker in uw gezichtsveld komen te staan, waardoor het afleidend is.

De hoogte van de lamp boven een bureau

Maar wat is nu de ideale hoogte van een lamp boven een bureau? Ons advies is om hanglampen minimaal 120 cm boven het bureau te hangen. Ze mogen zeker nog hoger hangen, afhankelijk van de hoogte van uw plafond. Om verblinding te voorkomen plaatst u de lamp aan de zijkant en boven ooghoogte. Verstelbare of flexibele bureaulampen zijn een geweldige uitkomst. U experimenteert met verschillende hoogtes, hoeken en locaties om de vervelende verblinding te minimaliseren.

Lampen boven werkeiland

De kracht van daglicht

Echter mag u de kracht van natuurlijk licht niet onderschatten. Voor een optimaal werkklimaat adviseren we om uw bureau zo dicht mogelijk bij een raam of meerdere ramen te positioneren. Zo vangt u zoveel mogelijk daglicht op. Het licht zorgt ervoor dat u fris en energiek blijft. Het heeft een positieve invloed op uw welzijn en humeur.

Dus… wat is het beste voor mijn werkruimte?

Een lamp hoog hangen, het liefst zo’n 120 cm boven het bureau, is vaak het beste, maar dat is niet altijd mogelijk of sfeervol. Kies dus vooral wat het beste werkt voor u en de ruimte! Lampen hoeven niet alleen aan het plafond bevestigd te worden. U kunt er ook voor kiezen een staande lamp te kopen, of om de lamp aan de muur te bevestigen in plaats van aan het plafond. De combinatie van daglicht met een goede lamp zorgt ervoor dat u in optimale omstandigheden te werk gaat.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.