Navigatie

Hoe creëer ik een ergonomische werkplek?

2022-04-04 08:28:14

Leestijd: 3 minuten

Ergonomie betekent het aanpassen van de omgeving aan de mens. Onderzoeken tonen aan dat ergonomische werkplekken niet alleen het werkgeluk bevorderen, ook de prestaties, concentratie en werkhouding gaan er op vooruit. Voldoende reden om uw (thuis)kantoor binnenkort eens te upgraden. Maar hoe creëert u een ergonomische werkplek en aan welke eisen moet deze voldoen?

Ergonomische thuiswerkplek

Waaraan moet een ergonomische (thuis)werkplek voldoen?

Elk mens is anders. En daarom verschillen de behoeften op het gebied van ergonomie ook. Voordat u aan de slag gaat met het inkopen van goed ergonomisch meubilair, is het raadzaam om uzelf af te vragen welk proces er in deze ruimte zal plaatsvinden. Accountants, online marketeers, IT-specialisten en logistieke planners zijn er bijvoorbeeld bij gebaat dat ze beschikken over meerdere computerschermen. Zo kunnen zij hun beroep beter uitoefenen. Creatievelingen moeten juist de ruimte krijgen om zich goed te kunnen bewegen en aan de slag kunnen achter een tekentafel. De eisen van een ergonomische werkplek zijn dus per persoon, per beroep en per branche verschillend.

Het meubilair in een ergonomische werkplek

Toch zijn er wel een paar elementen die praktisch zijn in elke werkomgeving. Ergonomisch kantoormeubilair maakt hier onderdeel van uit. Veelvoorkomende klachten op de werkvloer zijn nek,- schouder- of rugpijn. Mogelijke oorzaken hiervan zijn;

  • - Verkeerd afgestelde bureaus: te hoog of te laag;
  • - Een bureaustoel zonder rugsupport;
  • - Het beeldscherm staat te laag of te hoog;
  • - De muis en het toetsenbord staan te ver weg;
  • - De armsteunen worden niet gebruikt of zijn niet aanwezig.

Door ergonomisch meubilair aan te schaffen, wordt uw houding beter, voorkomt u pijnklachten en werkt u efficiënter.

Zit-sta bureau

Zit-sta bureaus zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, maten, stijlen en typen. Als het bureau verstelbaar is (elektrisch of handmatig), heeft het als voordeel dat medewerkers die digitaal werken en (te) veel zitten, ook met enige regelmaat kunnen opstaan. Dit is goed voor de concentratie, houding en doorbloeding.

Ergonomische werkplek met een zit-sta bureau

Goede bureaustoel

Een bureaustoel zorgt ervoor dat uw bovenlichaam goed wordt ondersteund. Met name goede support in de rug, schouders en armen is hierbij belangrijk. Wanneer u plaatsneemt op de ergonomische bureaustoel, is het tevens van belang dat deze goed is afgesteld op de hoogte van uw bureau. Zo neemt u de juiste zithouding aan en voorkomt u klachten.

Volg de richtlijnen van de ARBO op

Om er zeker van te zijn dat de werkplekken op kantoor of bij u thuis ergonomisch genoeg zijn, adviseren we om de richtlijnen van de ARBO op te volgen. De Arbowet is namelijk ontstaan om medewerkers te beschermen en om lichamelijke klachten te voorkomen. Dit levert werkgevers ook voordelen op. Door te investeren in de gezondheid van medewerkers, is er minder kans op ziekteverzuim en wordt er geconcentreerder gewerkt.

Eén van de belangrijkste regels is dat er in de werkomgeving voldoende bewegingsruimte moet zijn. Ook staan de eisen van een ergonomische bureaustoel of zit-sta bureau beschreven. De stoel moet volledig afgesteld zijn aan de hand van het lichaam. De armleuningen mogen variëren tussen de 200 en 270 mm. En zo hoort de stoel zelf tussen de 460 en 500 mm zijn. Voldoet, in dit geval, de bureaustoel aan de eisen van de ARBO, dan is deze ergonomisch.