Navigatie

Hoe creëer ik een akoestische werkomgeving?

2022-09-30

Leestijd: 3 minuten

De open kantoorruimte is ontzettend populair. Niet gek ook, want: korte lijntjes met collega’s, op de hoogte blijven wat er speelt binnen de organisatie én een vrijer gevoel door veel ruimte. Toch is het haast ondoenlijk om een lastig vraagstuk of pittige werkzaamheden uit te voeren in zo’n open ruimte, simpelweg omdat een open kantoorruimte ook een hoop geluidsoverlast meeneemt. Niet erg bevorderlijk voor de concentratie en productiviteit, natuurlijk. Een goede akoestische basis is key om ervoor te zorgen dat u wél in alle concentratie kunt werken. Maar hoe zorgt u voor zo’n akoestische werkomgeving? We geven een aantal tips.

Werken in een productieve akoestische werkomgeving

Het probleem van geluidsoverlast

Om de akoestiek in uw kantoor te verbeteren, is het gelukkig niet nodig om de hele boel te verbouwen óf een hoop geld te investeren in nieuw meubilair. Het kan immers ontzettend simpel zijn. Wel is het belangrijk om eerst te kijken naar de aard van de geluidsoverlast. Komt dit door verschillende apparaten die een hoop geluid produceren? Bellende of overleggende collega’s? Of komt het al door de kleinste basisgeluidjes, zoals een rammelend toetsenbord, schuivende stoelen of een overleg op laag volume? Zeker als het laatste geval op uw kantoor van toepassing is, is het zaak om de akoestiek eens goed onder de loep te nemen.

Voeg akoestische materialen toe

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat harde materialen over het algemeen zorgen voor extra weerkaatsing van het geluid. Heeft u een hip, industrieel kantoor met betonnen vloeren, wanden en plafonds en veel glas? Dan is de kans groot dat de akoestiek niet al te best is. Zachtere materialen, zoals stoffen gordijnen, tapijt(tegels) en wanden bekleed met mos- of stofpanelen zorgen daarentegen wél voor absorptie van geluid. Nu snappen we dat een volledige verbouwing niet hoog op uw wensenlijstje staat. Daarom bieden we in onze webshop tal van oplossingen die u eenvoudig aan uw kantoorruimte toevoegt. Denk aan akoestische wandpanelen, die u eenvoudig aan de muren bevestigt, maar ook aan akoestische bureauscheidingswanden. Met die laatste oplossing vangt u overigens twee vliegen in één klap; deze scheidingswanden zorgen immers niet alleen voor een betere akoestiek, ook zorgen ze voor meer privacy en rust rondom de werkplek. Minder afleiding dus, en daarmee een boost voor de productiviteit.

Een akoestische werkomgeving met akoestische scheidingswanden en planten

Zorgen voor meer kleur en geluidsabsorptie in één

Akoestische panelen en scheidingswanden zorgen voor het aankleden van uw kantoor. Zeker omdat u deze uitvoert in een kleur naar wens, en dus passend bij uw inrichting of huisstijl. Nóg een stapje verder in uw herkenbare (huis)stijl? In ons assortiment vindt u ook akoestische 3D letters. Daarmee voegt u eenvoudig uw merk- of bedrijfsnaam toe aan uw werkruimtes. Zorgen voor meer kleur én tegelijkertijd zorgen voor een rustige werkomgeving? Planten hebben een akoestische werking en zorgen ook nog eens voor een positieve en productieve sfeer. Win-win, dus. Zorg voor voldoende groen in uw kantoor, bijvoorbeeld in de vorm van een moswand of grotere planten. Of kies bijvoorbeeld voor een kast met plantenbak, zoals de Flexwall. Zo zorgt u voor een afscheiding in uw kantoor én voegt u meer groen toe.

Overleggen of telefoneren in alle stilte

Iets meer budget over voor het creëren van een akoestische werkomgeving? Binnen afdelingen waar veel overlegd of gebeld wordt, is het toevoegen van een akoestische belcel of vergaderruimte een echte must. Deze belcellen zijn beschikbaar in verschillende maten; van 1-persoons cel tot complete vergaderruimte voor 8 personen. Daarnaast stelt u ze geheel naar smaak samen. Zowel de buiten- als de binnenzijde is namelijk bekleed met akoestische panelen, uit te voeren in een (of meerdere!) kleuren naar wens. Dat maakt dat u zowel binnen als buiten de pod geen last hebt van de andere ruimte. Ideaal, want zo pleegt u in alle rust een belletje of een overleg, terwijl uw collega’s in het kantoor in alle concentratie kunnen doorwerken.

Zorgen voor een akoestische werkomgeving met diverse oplossingen

Compleet akoestisch advies

Bent u van plan de akoestiek in uw gehele kantoor onder handen te nemen? Dan kan dat best een pittige klus zijn. Uiteraard helpen wij u hier graag bij! Binnen Officetopper hebben we alle kennis in huis om u te adviseren én te voorzien in een compleet akoestisch pakket, passend bij uw wensen en huidige interieur. Neem gerust contact met ons op, dan plannen we een afspraak met u in!

Complete kantoorinrichting?

×

Op zoek naar een complete kantoorinrichting? Heeft u meerdere werkplekken nodig of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!