Navigatie
  • Bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Bezorg- & Montageservice in NL en BE
  • Beoordeling: 8.5 | 220 beoordelingen

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

2022-11-24

Een ergonomische bureaustoel is een goed begin voor een goede werkhouding en ergonomische werkplek. Tóch doet u alle voordelen van een ergonomische, instelbare bureaustoel teniet als u de stoel niet op een juiste manier instelt. Want ook op een ergonomische bureaustoel kunt u op een verkeerde manier zitten, en daardoor last krijgen van allerlei vervelende lichamelijke klachten. Het goed instellen van uw bureaustoel is dus zaak. Maar hoe doet u dit? We nemen u stap voor stap mee in het goed instellen van uw bureaustoel!

De instellingen van uw bureaustoel

Om te beginnen met het instellen van uw bureaustoel, is het natuurlijk van belang wat voor bureaustoel u heeft. Wilt u de kans op langdurige klachten zo goed mogelijk voorkomen én ervoor zorgen dat u gedurende de dag comfortabel zit met voldoende ondersteuning? Dan is het van belang dat u uw bureaustoel op zoveel mogelijk punten kunt instellen, te denken aan de zitting, armleggers en rug. Binnen ons stappenplan voor het juist instellen van uw bureaustoel, nemen we de ergonomische, instelbare bureaustoel dan ook als leidraad.

Zorg voor de juiste zithoogte en -diepte

Om te beginnen is de juiste instelling van uw zitting van groot belang. Neem plaats op de stoel en plaats beide voeten stevig op de grond. U kunt nu de zitting door middel van de hendel naar de juiste hoogte brengen. Zorg er hierbij voor dat uw knieën een hoek van 90 graden maken, waarbij uw heupen nét iets hoger dan uw knieën zijn – en uw bovenbenen dus licht aflopen. Dat zorgt immers voor een goede doorbloeding van uw benen. Als uw stoel bezit over een schuifzitting, kunt u deze dusdanig verschuiven tot er een vuist tussen de voorkant van de zitting en uw knieholtes past.

Voldoende steun in de rug

Na het instellingen van de zitting is het van belang om de rugleuning op de juiste manier in te stellen. De rugleuning dient de gehele rug te ondersteunen. Verstel de rughoogte daarom dusdanig tot de bovenzijde tot schouderhoogte komt en de bolling van de rugleuning ter hoogte van de holle kromming van uw lage rug komt. Dat zorgt er immers voor dat uw lage rug extra ondersteuning krijgt. Bezit uw bureaustoel over een lendesteun? Stel deze dan ook zo in dat deze uw lage rug ondersteunt.

Een goede ondersteuning van uw armen

Zijn uw rug en zitting juist ingesteld? Dan zijn uw armleggers aan de beurt. Armleggers zijn van groot belang, doordat ze zorgen voor een goede ondersteuning van uw (onder)armen. En hoewel uw bureaublad ook als ondersteuning kan fungeren, zorgen de armleggers er juist voor dat u goed rechtop blijft zitten en uw nekspieren niet overbelast raken. Bij het instellen van uw armleggers is het zaak om te letten op de juiste hoogte, maar ook op een goede positie langs het lichaam. Het is daarbij van belang dat de armleggers ook in breedte en diepte verstelbaar zijn, en daarnaast over draaibare armpadjes bezitten. De juiste hoogte van de armleggers bepaalt u door uw ellebogen in een hoek van 90 graden te houden, met de handen op het blad en uw schouders ontspannen en licht afhangend. Verstel de breedte en diepte dusdanig, zodat uw bovenarmen in een natuurlijke houding langs uw lichaam hangen en uw onderarmen op schouderbreedte op uw armleggers en bureau liggen.

De armleggers instellen bureaustoel instellen

Bewegend zitten voor continue ondersteuning

Het gros van onze ergonomische bureaustoelen is uitgerust met een kantel- of synchroonmechaniek. Door het activeren, of loszetten, van dit mechaniek, zorgt u ervoor dat uw lichaam bij beweging continu wordt ondersteund. Ten eerste zorgt het ervoor dat u, in een natuurlijke positie, rechtop kunt zitten. Daarnaast zorgt een mechaniek ervoor dat u bij beweging achter- of voorwaarts, wordt ondersteund op basis van de natuurlijke scharnierpunten in ons lichaam; de heupen en knieën kunnen op deze manier blijvend een hoek van 90 graden aanhouden, terwijl uw lichaam van top tot teen ondersteund blijft.

Uw complete werkplek goed instellen

Heeft u deze stappen doorlopen? Dan is het zaak om uw bureau op de juiste hoogte in te stellen. Wij adviseren u om altijd de stappen in deze volgorde te doorlopen – en na het instellen van uw bureaustoel, pas aan de slag te gaan met uw bureau. De hoogte van het bureaublad kunt u, na het doorlopen van deze stappen, immers eenvoudig aanpassen aan de juiste hoogte van uw armleggers. Door het blad gelijk te trekken met uw armleggers, zit u op de juiste hoogte én nemen uw armen de juiste houding aan. Vervolgens stelt u uw beeldscherm op de juiste hoogte in. Als u zit op uw bureaustoel, achter uw bureau, zorgt u ervoor dat de bovenrand van uw beeldscherm op ooghoogte hangt of staat. Dit kunt u doen door middel van een monitor- of laptopverhoger of een monitorarm.

Extra uitleg nodig?

Heeft u nog wat hulp nodig bij het goed instellen van uw bureaustoel? Uiteraard helpen we u natuurlijk ook graag bij het uitkiezen en instellen van uw bureaustoel. Bekijk onderstaande video, neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.