Navigatie
 • Bereikbaar via WhatsApp
 • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
 • Bezorg- & Montageservice in NL en BE
 • Beoordeling: 8.5 | 220 beoordelingen

Het gebruik en effect van kleur op kantoor

2022-05-04

Leestijd: 3 minuten

Wist u dat kleur een groot effect heeft op werknemers, klanten en andere betrokken partijen? U staat er misschien niet direct bij stil, maar de productiviteit, concentratie en het verbondenheidsgevoel van werknemers kan met het juiste kleurgebruik verhoogd worden. Veel kantoren hebben echter de standaard kleuren doorgevoerd in hun bedrijfsruimtes; zwart, wit en grijs. Een gemiste kans, als u het ons vraagt. Maar welke kleuren moet u dan wel kiezen - en wat is het effect van deze kleuren op de stemming en sfeer?

Wat is het effect van kleur op de stemming op kantoor?

De inrichting en wat een kantoorruimte uitstraalt, is van grote invloed op de stemming van werknemers. Voldoende licht is en blijft een belangrijke vereiste. Het verhoogt concentratie. Maar ook de kleur is dus van belang. En dit is puntje waar veel bij veel bedrijven nog winst te behalen valt. Het zijn namelijk niet alleen werknemers die baat hebben bij een vrolijk en stimulerend kantoor, ook kunt u klanten en andere partners imponeren met een sterke huisstijl. In plaats van wéér een grauw en grijs kantoorbezoek, stappen ze bij u een leuk en sfeervol kantoor binnen.

Juist kleurgebruik in diverse kantoorruimtes

Welke kleuren kunt u het beste op kantoor gebruiken?

Vaak onopgemerkt, roepen kleuren bepaalde associaties op, waardoor delen van de hersenen gestimuleerd worden. Dé perfecte kleur of print bestaat echter niet. Dit is verschillend per bedrijf, persoon en afdeling. Het is met name belangrijk dat de synergie tussen kleuren en accenten klopt. Benieuwd welke kleuren welke associaties oproepen? We hebben verschillende kleuren hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • - Blauw: Loyaliteit, vertrouwen, verantwoordelijk, conservatief, stabiel en veilig.
 • - Groen: Veiligheid, groei, rijkdom en prestige.
 • - Paars: Royaal, wijsheid, onafhankelijk, mysterieus, krachtig en liefdevol.
 • - Geel: Vrolijk, hoopvol, optimisme, attent en energiek.
 • - Oranje: Warm, blij, creatief, succesvol, stimulerend en verfrissend.
 • - Rood: Energiek, luidruchtig, passie, sterk, expressief en intens.
 • - Roze: Harmonie, zacht, speels, kalmerend en jeugdig.

Het verschil tussen warme en koude tinten

Hoewel er dus geen goed of fout is, onderzoeken tonen aan dat er wel sprake is van globale associaties. Er is een duidelijk verschil tussen warme kleuren (rood, geel en oranje) en koude kleuren (blauw, groen en paars). Doorgaans associëren we warme kleuren met actie en koude kleuren met zekerheid. Dit betekent echter niet dat warme kleuren altijd betere verkoopcijfers genereren, omdat de doelgroep mogelijk actiever zou zijn.

Kleur in kantoor op een subtiele manier

Zorg voor een huisstijl en consistentie in gebruik

Als de kleuren op kantoor bepaald zijn, is het aan te raden om deze overal toe te passen. Schilder niet alleen de muren, maar maak het plaatje compleet door ook te letten op details als de kleur van het bureau, type bureaustoelen en kantooraccessoires. Trek de huisstijl ook buiten de werkomgeving door. Verwerk de kleuren in communicatie-uitingen als nieuwsbrieven, social media posts, blogs, website en e-mails. Hierdoor geeft u extra lading aan de merkbeleving en maakt u uw bedrijf makkelijk herkenbaar.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.