Navigatie

Budgetvriendelijke aanpassingen voor uw kantoor bij een anderhalvemetereconomie

2020-04-17 15:06:36

Leestijd: 4 minuten

De anderhalvemetersamenleving: we kunnen er momenteel niet omheen. Om weer aan het werk te kunnen in ons kantoor, zullen we er in veel gevallen niet aan ontkomen om wat aan te passen, zodat de kantooromgeving ook een veilige plek is om te werken.

We kunnen hiervoor vele manieren bedenken: van eenvoudig en budgetvriendelijk tot een complete ombouw van het kantoor met een volledig nieuwe inrichting.

De laatste optie klinkt voor veel ondernemers waarschijnlijk niet prettig in deze, voor velen, toch financieel uitdagende tijd. Daarom gaan we in dit artikel in op de budgetvriendelijke mogelijkheden om het kantoor geschikt te maken voor het werken in een anderhalvemetereconomie, oftewel werken op kantoor waarbij veilige afstanden tussen collega’s in acht worden genomen.

 

Voor wie een gestoffeerde wand toch wat te druk of on-transparant vindt, bestaan er inmiddels ook plexiglas Corona beschermingspanelen. Deze zijn op het bureau of vergadertafel te plaatsen op steunen, of op te hangen aan een plafond. De plafondvariant bestaat uit een materiaal dat dunner is. Daardoor is het paneel licht van gewicht.

Corona preventieschermen

Staand plexiglas Corona preventiescherm


Werkt u in een traditioneel cellenkantoor, waarbij 1 of 2 personen een eigen kantoor hebben? Dan is de werkomgeving zelf het minst problematisch. Een hogere scheidingswand tussen 2 werkplekken die tegenover elkaar staan kan hier zelfs al voldoende zijn. Zorg hierbij wél voor een wand die minimaal 60cm boven het werkblad uit steekt, anders geeft deze niet de benodigde bescherming. Een wand zoals de hieronder getoonde type Modus is ideaal, omdat deze gemakkelijk lager ingesteld kan worden als de anderhalvemetersamenleving in de toekomst minder relevant wordt. De communicatie tussen medewerkers zal daardoor gemakkelijker zijn.

 

Staande afscheidingswanden voor kantoor

Verstelbare Modus scheidingswand

 

 

Bij zo’n cellenkantoor is er echter nog steeds sprake van een uitdaging: de gangzone. Deze zijn vaak smal. Het zal lastig zijn om afstand te houden als mensen elkaar passeren. Om dit op te lossen, is een afscheiding in het midden van de gang ideaal. Op deze manier kunnen mensen elkaar namelijk passeren ter hoogte van de afscheiding. Let wel: deze afscheiding dient hiervoor hoog genoeg te zijn.

Staande afscheidingswanden voor kantoor

Staande akoestische wanden

 

 

Een kantoortuin geeft vaak meer ruimte voor flexibiliteit in de indeling. Zo kunt u voor de gangzone eenrichtingsverkeer instellen, zodat mensen elkaar niet passeren. Daarbij is het wel van belang dat de kantoortuin in alle richtingen voldoende ruimte rond de werkplek biedt. Het afbakenen hiervan zou prima kunnen, bijvoorbeeld door het toevoegen van tapijttegels in een afwijkende kleur.

tapijttegels voor kantoor

 

 

In de kantoortuin, waar mensen vaak in blokken van 4 of 6 personen bij elkaar werken, werkt men ook te dicht op elkaar. Om dit op te lossen, kunt u het beste de werkplekken in de breedte uit elkaar plaatsen. Lukt dit niet? Dan is het plaatsen van een wand tussen de werkplekken een optie.

Deze optie kan ook worden gebruikt als een werkplek dicht langs een gangzone staat. Tegenover elkaar is, zeker in combinatie met een hoge scheidingswand, geen probleem, omdat de afstand dan al minimaal 2 x 80- of 90cm is door de diepte van de 2 bureaubladen.

zijpanelen voor afscheiding van bureaus

Scheidingswanden voor bureaus

 

 

Een andere optie om een werkplek van een gangzonde te scheiden kan een apothekerskast zijn. Hiermee creëert u - naast afscherming van de werkplek - ook een mogelijkheid om ’s avonds een clean desk achter te laten. Zo kunnen de werkplekken beter gereinigd worden door de facilitaire dienst.

Apothekerskasten als scheiding tussen werkplekken Nova Apothekerskasten

 

 

De dagelijkse lunch zal ook voor de nodige uitdagingen zorgen. Organiseer de lunch bijvoorbeeld in 2 shifts om de grootste drukte te vermijden. Is de lunchruimte ingericht met kleine modulaire tafels? Dan is er wellicht een mogelijkheid om 2 tafels tegen elkaar te schuiven om de onderlinge ruimte te vergroten.

Een minder mooie, maar doeltreffende manier is om met tape op het tafelblad aan te geven waar mensen mogen zitten en waar de nodige bufferzones dienen te worden gecreëerd.

 

Deze manier van werken kan eveneens worden toegepast in vergaderruimtes. U kunt kiezen voor een afbakening met tape op de tafels. Een fraaiere optie is echter om een bureaulegger op de tafel te leggen op de plaats waar mensen plaatsnemen aan de tafel. In de kantine kan dit een placemat zijn.

 

We hebben nu slechts enkele manieren opgesoms om tot de noodzakelijke oplossingen te komen. Hiermee willen we u op weg helpen om tot de beste oplossing voor uw kantoor te komen. En dat voor een redelijk budget!

Meer budgetvriendelijke oplossingen voor uw kantoorinrichting? Denk dan ook eens aan het aanschaffen van gebruikte producten in plaats van nieuw. Dit draagt bij om tot een budgetvriendelijke oplossing te komen. Officetopper.com biedt bovendien de mogelijkheid om producten in te ruilen. Een verantwoorde keus, omdat deze producten (na een eventueel benodigde revitalisatie) opnieuw kunnen worden ingezet in de markt.

Meer informatie of advies over budgetvriendelijke aanpassingen binnen uw kantoorinrichting? Neem contact met ons op - we helpen u graag!

 

Grote aanvraag?

×

Heeft u meerdere werkplekken nodig? Of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!

 

Meer informatie? Lees het op de pagina Complete kantoorinrichting.