Navigatie

Akoestische absorptie of isolatie? Dit is het verschil

2019-11-25 13:10:13

Leestijd: 4 minuten

Goede akoestiek is van groot belang om een prettige werkomgeving te creëren als u werkt in een kantoor of andere bedrijfsruimte. We merken echter regelmatig dat er sprake is van verwarring rondom de terminologie binnen de akoestiek. Want wanneer spreken we nu van akoestische absorptie? En wanneer van geluidsisolatie? We vertellen u graag wat het verschil is!

Een verbeterde akoestiek door geluidsabsorptie

Bent u van plan om de akoestiek van uw kantoor te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van een akoestische scheidingswand? We zien regelmatig dat klanten zich verbazen over het feit dat medewerkers elkaar – na het plaatsen van zo’n wand – nog steeds kunnen horen. Hoe dit kan? Een akoestische scheidingswand is één van de hulpmiddelen om het geluid in een ruimte te absorberen. Geluidsabsorptie is belangrijk om de nagalmtijd in een ruimte zo kort mogelijk te maken.

Wat is geluidsabsorptie?

Maar wat houdt geluidsabsorptie dan in? Eigenlijk kunnen we dit begrip uitleggen als: ‘geluidsenergie die wordt omgezet in warmte’. In principe verdwijnen de geluidsgolven in het materiaal. Hoe groter het absorberend vermogen van het materiaal, hoe meer geluidsgolven worden opgenomen – en hoe minder geluid er zo wordt weerkaatst.

Het reduceren van geluidsgolven door geluidsisolatie

Bij geluidsisolatie hebben we ook te maken met het reduceren van de geluidsgolven. Toch is er één groot verschil. Bij geluidsisolatie wordt namelijk gezorgd dat het geluid niet van de ene naar de andere ruimte kan komen. Een hulpmiddel dat daarbij kan helpen, is bijvoorbeeld beton. Dus: nee. Onze scheidingswanden zorgen er niet voor dat u uw medewerkers niet meer kunt horen. Maar ze verkorten wél de nagalmtijd en verlagen de geluidsgolven. En dat zorgt weer voor een verbeterde akoestiek en rustigere werkomgeving.

Hoe verbetert u de akoestiek op kantoor?

Binnen kantoortuinen hebben we dus te maken met geluidsabsorptie om de akoestiek te verbeteren. Hoe pakt u dit aan? We geven u graag een aantal tips!

 

   • Vloerbedekking | Het verbeteren van de akoestiek begint op de grond. Doordat de vloer een groot gedeelte van uw ruimte in beslag neemt, kunt u al een grote slag slaan door het leggen van akoestische tegels of tapijt.
   • Geïnteresseerd? Onze akoestische vloertegels betreffen maatwerk en vindt u daarom niet terug in ons assortiment op de webshop. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!


  • Scheidingswanden | Scheidingswanden dienen niet alleen voor het geven van een frisse look aan uw werkruimte: ze zijn er natuurlijk vooral om de akoestiek in uw ruimte te verbeteren. Bij Officetopper vindt u een ruim assortiment akoestische scheidingswanden, zoals in hoogte verstelbare akoestische panelen, verrijdbare scheidingswanden of bureauscheidingswanden.
akoestische scheidingswanden voor geluidsabsorptie op kantoor

  • Wandpanelen | De geluidsabsorberende wandpanelen zijn geschikt om aan de muur te monteren. Doordat de trillingen worden geabsorbeerd – in plaats van gereflecteerd - reduceren ze geluid en lawaai binnen uw kantoorruimte.
akoestische wandpanelen verbeter de akoestiek op kantoor

  • Ophangelementen | Als uw kantoor of hal een hoog plafond heeft, kan er sprake zijn van extra nagalm. Onze akoestische ophangelementen bieden hiervoor de uitkomst. Deze elementen worden aan het plafond gemonteerd en reduceren zo de nagalm. Extra fijn? Ze geven ook nog een unieke touch aan uw ruimte.
akoestische ophangelementen akoestische absorptie aan het plafond

  • Akoestische kasten | Extra opbergruimte in uw kantoor, terwijl de akoestiek ook verbeterd wordt? Dat kan! Onze akoestische kasten gaan niet alleen geruisloos open en dicht, ze zijn óók voorzien van deuren die met akoestisch foam zijn gevuld.
akoestische archiefkasten kantoorinrichting bij Officetopper

  • Akoestische werkruimte | Een akoestische unit die als werkruimte, stilte werkplek of vergaderplek dienstdoet: dat creëert u met een Silent Room of De Hut van Götessons. Met deze units zorgt u voor een afgezonderde ruimte binnen een bestaande ruimte – en daarmee tevens voor geluidsabsorptie in de ruimte rondom de unit.
akoestisch meubilair voor een geluidsabsorberende werkplek

 

De akoestiek verbeteren in uw kantoor?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden wat betreft het verbeteren van de akoestiek in uw kantoorruimte? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Grote aanvraag?

×

Heeft u meerdere werkplekken nodig? Of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!

 

Meer informatie? Lees het op de pagina Complete kantoorinrichting.