Navigatie
  • We zijn ook bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Professionele Bezorg- & Montageservice
  •   8.5 uit 220 beoordelingen

10 tips om productiever te werken vanuit huis

2023-05-12

Het werken vanuit huis is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vele werknemers maken gebruik van de flexibele werkomgeving om een aantal dagen per week thuis te werken. Het heeft vele voordelen, maar het kan ook uitdagend wezen om productief te blijven wanneer u bent omringd door een comfortabele en vertrouwde omgeving. Of u nu een eigen bedrijf runt vanuit huis, freelancer bent of een aantal vaste thuiswerkdagen hebt, we hebben 10 waardevolle tips op een rijtje gezet om uw productiviteit te verhogen wanneer u vanuit huis werkt:

1. Creëer een vaste werkomgeving

In huis kan het lastig zijn om een vaste werkplek te vinden zonder al te veel afleidingen. Zorg er daarom voor dat u een vaste plek creëert die in het teken staan van uw werk waardoor u geconcentreerd te werk kunt gaan. Dit kan een aparte kamer zijn, of een bureau in een rustige hoek.

2. Elimineer afleidingen

Er kan van alles aan de gang zijn in huis wat kan zorgen voor afleidingen. Denk aan binnenstromende huisgenoten en familieleden of een wasmachine die klaar is met draaien. Probeer zo veel mogelijk van deze afleidingen te elimineren. Communiceer dus goed met huisgenoten over uw werktijden en doe de was buiten werktijd.

3. Professionele kleding

Het kan verleidelijk zijn om de hele dag in pyjama of joggingspak door het huis te lopen, u komt toch geen collega’s of andere mensen tegen. Toch kan dit de productiviteit beïnvloeden. Kleed u aan alsof u naar kantoor gaat, dit zorgt voor de juiste werkmentaliteit en zult u zich actiever voelen.

thuiswerkplek

4. Volg een planning

Het is belangrijk om voor elke dag een planning te maken, nog belangrijker om u zich er ook echt aan te houden. Structureer uw tijden zoals u ook op kantoor zou doen. Denk ook aan uren voor pauzes en vrije tijd. Hierdoor heeft u een duidelijk overzicht wanneer focus nodig is en wanneer er ruimte is voor ontspanning.

5. Behoudt contact met collega’s

Een hele dag(en) alleen vanuit huis werken kan ervoor zorgen dat u zich geïsoleerd gaat voelen. Behoudt daarom contact met uw collega’s via de mail, telefoon of videoconferentie zodat u op de hoogte blijft van alle ontwikkelen en u zich niet afgesloten voelt.

6. Blijf actief

Op kantoor loopt u regelmatig naar een collega om iets te vragen, verplaats u zich naar een vergaderzaal of gaat u koffie halen bij de automaat. In huis is bijna alles binnen handbereik. Zorg er daarom voor dat u actief blijft. Ga tijdens de lunchpauze een lekkere ronde lopen of wissel af tussen zittend en staand werken als u hier een geschikt zit-sta bureau voor heeft.

7. Vermijd multitasking

De verleiding is groot om tussen de werkzaamheden door even de vaatwasser uit te ruimen of de was op te vouwen. Hoewel veel mensen er zelf van overtuigd zijn dat ze goed kunnen multitasken komt dit nooit ten goede van de productiviteit. Vermijd dit dan ook, concentreer u op uw taken.

productief thuiswerken

8. Stel grenzen aan werkuren

Omdat u toch vanuit huis werkt maakt het niet zo veel uit of u om 8:00 of 9:00 uur begint. Daarnaast is het makkelijk om de avond nog even een aantal mails te beantwoorden. Om zo productief mogelijk te werken zijn vaste werkuren van belang. Zorg dat u een grenzen stelt en houdt zich daaraan, dat geeft meer discipline tijdens deze uren en meer rust buiten deze uren.

9. Communiceer effectief

Doordat u niet naar een collega kunt toelopen voor een vraag zal alles telefonisch, via de mail of via een chat moeten verlopen. Zorg voor effectieve berichten naar elkaar. Bundel vragen en stel ze tegelijk, dat zorgt voor overzichtelijke en effectieve communicatie.

10. Ontspan

Zorg ervoor dat u na uw werkdag voldoende ontspant. Verlaat de ruimte of plek waar u gedurende de dag heeft gewerkt en doe iets wat u leuk vindt. Het helpt om de batterijen op te laden en de volgende dag weer fris en productief aan te vliegen.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.