Navigatie

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

zitinstructie voor het instellen van uw bureaustoel

 

De werkplek moet zoveel mogelijk aangepast zijn aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemers, zo schrijft de Arbowet voor. De apparatuur en de meubelen moeten voldoen aan ergonomische eisen. Wanneer u zich aan de voorgeschreven regels houdt, loopt u een stuk minder risico op nek-, schouder- en rugklachten.

 

Zelfs de duurste, meest ergonomische en luxe bureaustoel is nutteloos wanneer deze niet op de juiste manier gebruikt wordt. Daarom is het goed om te weten hoe u moet zitten en vooral ook hoe u uw bureaustoel goed instelt.

Wanneer u lang zittend werkt is het van zeer groot belang dat u goed zit. Een goede houding kan namelijk een hele hoop problemen voorkomen, denk aan: rugklachten, schouderklachten, RSI en nekklachten. Het allerbeste is om niet de hele dag door zittend te werken. De beste oplossing hiervoor is een zit sta bureau. Hoewel regelmatig van houding veranderen het allerbeste is, blijft een goede zithouding de basis.

 

Het juist instellen van een bureaustoel

Om u te helpen bij het instellen van uw bureaustoel, hebben wij stap voor stap uitgeschreven hoe u dit op de juiste manier kunt doen. Wanneer u de stappen hieronder volgt, weet u zeker dat u het beste uit uw bureaustoel haalt!

  • Zithoogte
  • Zithoek
  • Zitdiepte
  • Armleuningen
  • Hoogte van de rug

 

Let op dat u voldoende van houding wisselt gedurende de dag. Na elk half uur even uit de stoel gaan, is daarbij een prima vuistregel.

 

Stap 1 | Het instellen van de zithoogte

Zorg er allereerst voor dat u rechtop zit met uw hoofd, nek, schouders en armen in een natuurlijke houding. Belangrijk hierbij is dat uw voeten plat op de grond staan. Nu kunt u de zitting langzaam omhoog of omlaag bewegen totdat uw benen in een hoek van 90° staan.

Bij de meeste bureaustoelen vindt u de hendel waarmee u de hoogte versteld onder de zitting. In de kruisvoet van uw stoel rust de gasveer met daarboven de zitting. Wanneer u de hendel inhoudt en druk uitoefent op de zitting, gaat het zitvlak naar beneden. Wanneer de hendel in gehouden wordt zonder tegendruk op de zitting, gaat het zitvlak omhoog. De juiste zithoogte is belangrijk voor de gelijkmatige ondersteuning van uw bovenbenen.

Stap 2 | De juiste zitdiepte

Bij deze stap is het belangrijk dat uw rug goed aansluit op de rugleuning van de stoel, daarna kunt u de zitting in gaan stellen. Verschuif de zitting naar voren of naar achteren. Zorg dat er wat ruimte (ongeveer een vuistgrote) is tussen de zitting en uw knieholte.

Stap 3 | Wat is de juiste zithoek?

U kunt de zitting los en vast zetten. Bij een goed ingestelde stoel staat de zitting bij de basishouding iets achterover.

Het is het beste de bureaustoel in een dynamische stand te gebruiken. Met de knop voor de gewichtsinstelling kunt u de tegendrukken regelen. U zit in balans als de stoel u in elke houding volgt, zonder dat u kracht hoeft te zetten.

Stap 4 | De rugleuning

Nu volgt de rugleuning. Laat de rugleuning zo ver mogelijk naar voren aansluiten. Dit zorgt voor een actieve zithouding. Stel de hoogte van de rugleuning in zodat deze uw onderrug maximaal ondersteunt. Bij de meeste gebruikers staat de rugsteun in de laagste stand.

Stap 5 | De armleuningen instellen

Hierna volgt de steun voor de armen. Beweeg de armsteunen naar hoogte waarop onderarmen ondersteund worden en de schouders ontspannen zijn.

Sommige bureaustoelen zijn uitgerust met armleggers die in meerdere dimensies zijn in te stellen. Zo kan bijvoorbeeld de breedte worden ingesteld door het verschuiven van de bovenkant van de armlegger.

Zorg dat de armleuningen gelijk staan met het bureaublad, zodat ze als het ware verlenging hiervan zijn. Zo worden uw onderarmen goed ondersteunt en blijven uw schouders ontspannen.

Uw bureaustoel instellen aan de hand van uw lichaamslengte

In de onderstaande tabel ziet u hoe u uw bureaustoel in kunt stellen aan de hand van uw eigen lichaamslengte. Dit blijft een richtlijn en zal uiteindelijk voor iedereen verschillend zijn:

 Het instellen van een bureaustoel aan de hand van de lichaamslengte

Het instellen van uw bureau

Uw stoel is nu op de juiste manier ingesteld. Nu is het zaak om uw bureau in te stellen.

Grote aanvraag?

×

Heeft u meerdere werkplekken nodig? Of bent u van plan verschillende kantoorruimtes in te richten? Vraag een offerte aan voor extra scherpe prijzen!

 

Meer informatie? Lees het op de pagina Complete kantoorinrichting.